архива

Социјално претприемништво

Оваа категорија содржи 5 постови

Приказни од Конектирај се! Продавачите од „Лице в лице“ учат за поуспешна продажба

Како да им ги презентирам содржините на списанието, како да привлечам повеќе купувачи, се само дел од прашањата што му ги поставувале на Михаил Китановски од консултантската фирма D2EM лицата кои го продаваат списанието „Лице в лице“. Китановски им одржа обука за презентација и продажба на списанието на продавачите од  „Лице в лице“, кои со него […]

Конференција за предизвиците и можностите за вработување на маргинализирани групи во социјалните претпријатија

На 24.06.2016 се одржа конференција на тема „Предизвиците и можностите за вработување маргинализирани групи во социјалните претпријатија“, на која беа презентирани резултатите и наодите од најновото истражување – „Можностите и предизвиците на социјалните претпријатија за вработување на маргинализираните групи“, како дел од Регионалната програма за поддршка на истражувањата во Западен Балкан – RRPP. Ограничените можности […]

Покана: Конференција за социјални претпријатија

Реактор-Истражување во акција, Конект и Паблик од Македонија, Партнерс  Албанија и Центарот за мир и толеранција од Косово, со задоволство Ве канат на Конференција за социјални претпријатија што ќе се одржи на 24.06.2016, петок, во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје со почеток од 10 часот. Конференцијата ќе ги презентира резултатите и наодите од проектот „Предизвици […]

Меѓународна недела на продавачи на улични списанија и весници

Првата седмица од месец февруари е посветена на одбележување на работата на продавачите на уличен печат.  По четврти пат, Скопје и градовите во Македонија каде што се продава уличното списание, од 1 до 7 февруари ќе им се придружат на градови од 35 земји ширум светот кои ќе ја слават работата на продавачите на 114 […]

Информативна средба за социјално претприемништво во Македонија

Социјалното претприемништво допрва ќе се развива во Македонија

Социјалното претприемништво во Македонија е во своите првични стадиуми на развој, но  постоечките социјални претпријатија покажуваат дека има потенцијал за раст и развој на овој концепт и кај нас. За разлика од Европа, каде социјалната економија придонесува за околу 10% од БДП, а секое четврто новоотворено претпријатие е социјално, ние сме одвај на почетокот соочувајќи […]