архива

Архива за септември, 2013

Компаниите не донираат доволно поради долгите процедури

Мишел Османли е Извршна директорка на Американската стопанска комора во Македонија (AmCham) Во интервјуто дадено за блогот на Конект, г-а Османли зборува за дел од активностите на AmCham, за културата на донирање од страна на компаниите во Република Македонија, како и за потребите за измени на Законот за донации и спонзорства во јавните дејности.   […]

Сложената процедура спречува ползување на даночните поттикнувања

Јован Лазарев е поранешен пратеник во Собранието на Република Македонија, професор на Машинскиот факултет во Скопје, активен спортски работник и еден од поддржувачите на иницијативата за промена на Законот за донации и спонзорства во јавните дејности  За блогот на Конект, Јован Лазарев одговори на неколку прашања поврзани со актуелниот амбиент за донирање во Македонија и […]

Процесот на измени на ЗДСЈД мора да продолжи

На иницијатива на здружението Конект, дваесет граѓански организации и една стопанска комора поднесоа Изјава за измени на ЗДСЈД за продолжување на процесот на измени на Законот за донации и спонзорства во јавните дејности. Изјавата е доставена до Министерството за правда, како надлежно за овој закон, Претседателот на Собранието на Р Македонија, координаторите на пратеничките групи, Заменик […]

даночни бенефиции

Донирање на „жими мајка…“

Текстот е оригинално објавен во шестиот број на “Лице в лице“ Филантропијата во Македонија е сè уште во раните фази на развој и не сме постигнале максимално искористување на нејзиниот потенцијал. Би можела да ја споредам со мноштво млади фиданки кои никнуваат од земјата, изложени на бројни временски влијанија и непогоди. Но, доколку им се […]

Сегашниот Закон за донации и спонзорства не ги поттикнува донаторите доволно да вложуваат во спортот

  Борче Боев е долгогодишен спортски работник  кој низ својата кариера ја докажува важноста на мобилизирање на локални ресурси за развој на спортот во Македонија  За блогот на Конект, Борче одговори на неколку прашања, поврзани со амбиентот за реализирање на донациите и законската основа за донирање во Република Македонија, од гледиште на спортските асоцијации.   Во […]