архива

Архива за април, 2012

Застапување за законски измени чекор по чекор: ЗДСЈД

Клучниот чекор за реализирање на граѓанските иницијативи кои застапуваат законски промени е иницијативата да стигне и соодветно да им биде претставена на законодавците. Важна алка во тој процес се асистентите во канцелариите за комуникација со граѓаните, кои претставуваат канал за комуникација помеѓу граѓаните и пратениците во Собранието. Од друга страна, асистентите треба целосно и соодветно […]

Од иницијатива до закон: практичен пример ЗДСЈД

Асистентите во канцелариите за комуникација помеѓу граѓаните и пратениците се клучната алка за граѓанските иницијативи да стигнат до законодавците. Имајќи го ова предвид, Конект и Институтот за парламентарна демократија (ИПД) ја продолжија серијата работилници наменети за проширувања на искуствата на асистентите за застапување за граѓански иницијативи. На работилницата во Штип, на која присуствуваа асистентите од […]

Застапување преку практичен пример: ЗДСЈД

Канцелариите за комуникација со граѓаните на пратениците во Собранието на Р Македонија се отворена врата преку којашто граѓаните можат да придонесат за подобрување на законодавството. Водени од оваа идеја, здружението Конект во соработка со Институтот за парламентарна демократија организираше еднодневна работилница за асистентите во канцелариите од Изборните единици 5 и 6. Тема на работилницата беше […]

Кои се и каде донираат најголемите филантропи?

Дали некогаш сте се обиделе да си создадете слика за тоа како изгледаат индивидуалците кои несебично донираат во заедницата?   Според листата објавена од The Chronicle of Philanthropy најголем филантроп во 2011 година е жена, Margaret A. Cargill со донација од околу 6 милијарди долари. Но сепак жените не го сочинуваат мнозинството филантропи, па така дури 47 […]

Витезот со големо срце: Боно

Малкумина го познаваат како  Paul David Hewson, но името Боно (Bono) скоро сите ќе ги асоцира на главниот вокалист и текстописец на Ирскиот бенд U2. Покрај тоа, Боно е еден од најпознатите светски филантропи и од страна на National Journal е прогласен за политички најефективна позната личност на сите времиња. Тој повеќе од 25 години […]